ROBBERT DAS, 3D Illustrator, ontwerper en futuroloog

ROBBERT DAS is de helft van een uitzonderlijk creatieve en innovatieve tweeling. Hij en zijn broer Rudolf (laatsgenoemde overleed 31-1-2020) leerden het technisch ontwerpen en perspectief tekenen van hun vader. Met dát goede voorbeeld én de gave van groot tekentalent startten de broers in 1952 met het uitbrengen van het in 3D beeldend weergegeven.

Talent kan je wereldberoemd maken

In 1953 werden de gebroeders DAS-wereldnieuws. In opengewerkte tekeningen hadden zij, het bestaan van de geheime straaljager Supermarine-Swift van de Britse Royal Air Force in het Zwitserse luchtvaarttijdschrift Interavia openbaar gemaakt.


Schuif met de muis over de onderkant van de video voor het afspeelmenu.

De internationale rel, die de media ervan maakten, leverde het merk DAS wereldwijde naam en faam.

Ieder kiest zijn eigen richting

Vanaf 1960 publiceren de gebroeders Das in (inter-) nationale tijdschriften hun inzichten over de status van het aardse leven in verleden, heden en toekomst. In zeven boekuitgaven schetsen zij de toekomst en waarschuwen als futurologen over, het destijds nog onbekende, gevaar van de opwarming van de aarde. In rijk geïllustreerde boeken en artikelen geven zij oplossingen om het leven op aarde -met de almaar groeiende wereldbevolking en te verwachten verspilling van natuurlijke bronnen, in balans te houden..

Gaandeweg ontstaat er tussen de broers een interesse-scheiding. Rudolf Das kiest de richting architectonisch onderwerpen en Robbert focust zich met compleet uitgewerkte maritieme ideeën en technische voorstellen op alles wat met vervoer op het water van doen heeft. Robbert bouwt naam op als scheepsontwerper. Zijn visie op varen en zijn zeer gedetailleerde tekeningen bereiken door publicatie in bekende Yachtmagazines zowel jachtontwerpers als jachtbouwers als het grote (watersport) publiek. Nog altijd is Robbert’s doelgroep de fervente watersporter en innovatieve jachtbouwer. Met zijn vrouw Noor woont Robbert Das in Zuid-Frankrijk en is, ondanks zijn hoge leeftijd, nog altijd innovatief en futuristisch actief. In 2018 werden, op voorspraak van Stichting Maritime Art & Design, 31 werken van Robbert Das opgenomen als Nautisch Erfgoed door Het Scheepvaartmuseum Amsterdam.